PROJECT INFO

Building type:

Residential

Year:

2016

Project Status:

Built

Gross Area:

0 Sqm

Certificates:

BREEAM 2012 Domestic Refurbishment Excellent

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS

IMAGES
Thumbnail Courtauld Road / 0 © Pollard Thomas Edwards
Thumbnail Courtauld Road / 0 © Pollard Thomas Edwards
Thumbnail Courtauld Road / 0 © Pollard Thomas Edwards
Thumbnail Courtauld Road / 0 © Pollard Thomas Edwards
Thumbnail Courtauld Road / 0 © Pollard Thomas Edwards
Thumbnail Courtauld Road / 0 © Pollard Thomas Edwards
Thumbnail Courtauld Road / 0 © Pollard Thomas Edwards
Thumbnail Courtauld Road / 0 © Pollard Thomas Edwards
Thumbnail Courtauld Road / 0 © Pollard Thomas Edwards
Thumbnail Courtauld Road / 0 © Pollard Thomas Edwards
Thumbnail Courtauld Road / 0 © Pollard Thomas Edwards

PROJECT DESCRIPTION

Pollard Thomas Edwards and Stephen Davy Peter Smith Architects, working for Family Mosaic Housing Association, have successfully converted a collection of adjoining sites at 174-178 Courtauld Road, Islington, London, N19 into 52 new homes.

The sites included a warehouse building, which has been retained, an adjoining former MOT garage, and a light industrial building which Family Mosaic assembled to create a mixed development of flats and houses for private sale, shared ownership and social rent. This, together with an earlier phase for Family Mosaic on the site of an adjacent former timber yard - including 80 homes for rent and shared ownership and two shops, has regenerated the area, creating improved permeability of the former industrial area and creating an entire new street, now named Charles Street.

This distinctive design of the development pays homage to the industrial heritage of the site. The layout follows the urban grain established by the existing buildings, preserving the historical pattern that has evolved over many years. The scale of buildings mediates between the older neighbouring homes and the newer 5-storey flat blocks. The new eastern apartment building is a contemporary interpretation of a warehouse building, with an ordered formal deeply recessed grid of openings, and subtle architectural detailing in the double soldier coursing.

The entrance to the mews courtyard of family houses and the apartments is through one of these warehouse openings. The family houses reflect the aesthetic of the folded metal roofs of the industrial buildings which used to occupy the site, a roofscape which the local residents were keen not to lose in the new development proposals.

The early consultation with the Courtauld Road neighbours informed the design evolution on a number of other issues. Although the overlooking distances complied with policy standards, internal house layouts were revised to avoid any windows with habitable rooms facing the rear boundaries of Courtauld Road homes. Bedrooms were relocated to overlook the mews, and only small frosted bathroom windows remained on the neighbours’ elevation. Roof terraces on some of the apartments were also revised in response to neighbours’ concerns about potential overlooking and the design of the boundary wall, retained from the existing warehouse, were also adjusted, reducing it to a lower 3m wall with a trellis.

AWARDS

Green Apple Awards - Gold

BREEAM Residential Award 2016

SUSTAINABILITY FEATURES

Ventilation + Heat recovery

Innovative cooling system

Photovoltaics

Biofuel fired CHP

Green or brown roofs

SUSTAINABILITY STRATEGY

Environmental sustainability and performance formed an important part of the approach : the site is environmentally responsible and energy efficient, benefiting from green roofs, photo-voltaic cells, and a combined heat and power (CHP) system serving all 132 homes in Charles Street.

ENERGY
In accordance with policies: 5.1, 5.2, 5.3 and 5.9 of the London Plan 2011 and policy CS10 of the Islington Core Strategy 2011, a highly efficient energy strategy was required.
First and foremost, the building fabric was enhanced to high standards, with the adoption of low U-values, thermal bridging treatment and low resultant air pressure tests. Mechanical ventilation units were installed, to provide whole house ventilation with heat recovery.

Space heating and hot water is served by a district Combined Heat and Power (CHP) system, generating electricity while producing primary heat to all units. The electricity generated is distributed to the landlords supply and provides a good offset to electricity required by the national grid. Tied into this central system, Photovoltaic arrays were installed on a block by block basis, to further decrease the need for grid electricity.

In the interest of addressing climate change and to secure sustainable development, overheating was an important factor within the scheme. Dynamic Simulation Modelling was used (in line with AM11) to ensure that there were no summer overheating issues. All dwellings that showed signed of overheating were fitted with solar control glazing, where natural shading wasn’t enough.

In summary, by utilising the above measures, Block A (existing refurbished units) achieved a 45.63% CO2 reduction, Blocks B and C achieved 37.05% and Blocks D-E achieved a 49.61% CO2 reduction, when compared to Building Regulation Part L1 TER benchmarks.

The resultant carbon dioxide emissions in tonnes reduced from 67.66 to 44.71 tonnes of Carbon Dioxide, per annum.

TECHNICAL DETAILS
Annual predicted CO2 emissions: 9.84 Tonnes/Annum
Predicted air tightness levels: 3.71m3/hm2
Predicted energy demands:
Space and Water Heating 77,300 kWh/Annum
Regulated Electricity (Fans/Pumps/Lighting) 6,994.89 kWh/Annum
Photovoltaic Offset -7,535.30 kWh/Annum
Total 76,760

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

Family Mosaic and United Living

DESIGNERS

Architect:

Pollard Thomas Edwards , Stephen Davy Peter Smith

CONSULTANTS

Building physics consultant:

Waterstone Design

Building services engineer:

Waterstone Design

Building surveyor:

United

Green certification consultant:

EcoFirst Consult

Specialist consultant:

Clark Associates , Cox Drew Neale

Structural Engineer:

Tully De’Ath Consultants

Sustainability consultant:

EcoFirst Consult

CONTRACTORS

Contractor:

United Living

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail GM HOUSE

Leuca LE, Italy | 2013

GM HOUSE

0-co2 architettura sostenibile

Residential

Thumbnail Lake House Zero

United Kingdom | 2015

Lake House Zero

Clifford Atkins and Yoop

Residential | CfSH Criteri Minimi Ambientali - Edilizia (Green Public Procurement)

Thumbnail Brickfields

Radlett, Hertfordshire, UK | 2014

Brickfields

Metropoliatan Workshop | XCO2 Energy

Residential | CfSH Criteri Minimi Ambientali - Edilizia (Green Public Procurement)

Thumbnail Passive House Bruck

Changxing, Huzhou, Zhejiang, China | 2014

Passive House Bruck

Peter Ruge Architekten GmbH

Residential

Thumbnail Tango Bo01 Housing

Malmö, Sweden | 2001

Tango Bo01 Housing

Moore Ruble Yudell Architects & Planners | Moore Ruble Yudell

Residential

Thumbnail Hupomone Ranch

Petaluma, CA, USA | 2014

Hupomone Ranch

Turnbull Griffin Haesloop Architects

Residential | LEED v3 Homes

Thumbnail Adaptable House

5800 Nyborg, Denmark | 2013

Adaptable House

Henning Larsen Architects | Henning Larsen Architects

Residential

Thumbnail Ecocapsule

Bratislava, Slovakia | 2015

Ecocapsule

Nice Architects

Residential

Thumbnail BioCasa_82

Crocetta del Montello TV, Italia | 2012

BioCasa_82

Rosario Picciotto | welldom

Residential

Thumbnail Palagio Anzio - residential complex

Traversa di Via Assunta, 00042 Anzio RM, Italia | 2016

Palagio Anzio - residential complex

Investimenti stabili srl, Centrale servizi edilizia scrl | Metodo Palagio

Residential | LEED v3 Homes Italia

Thumbnail Arboleda Residencial

San Pedro Garza García, Nuevo Leon, Mexico | 2019

Arboleda Residencial

KMD Architects, RDLP | SINERGI Consulting llc

Residential | LEED v3 BD+C (NC) Italia