Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud

PROJECT INFO

Building type:

Educational

Year:

2014

Project Status:

Built

Gross Area:

60000 Sqm

Certificates:

BREEAM 2008 Bespoke International Very Good

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS

IMAGES
Piri Reis University Main Campus / 0 © Omer Kanipak/Yercekim Photography
Piri Reis University Main Campus / 1 © Omer Kanipak/Yercekim Photography
Piri Reis University Main Campus / 2 © Omer Kanipak/Yercekim Photography
Piri Reis University Main Campus / 3 © Orhan Kolukisa / Yercekim Photography
Piri Reis University Main Campus / 4 © Omer Kanipak/Yercekim Photography
Piri Reis University Main Campus / 5 © Omer Kanipak/Yercekim Photography
Piri Reis University Main Campus / 6 © Cemal Emden
Piri Reis University Main Campus / 7 © Cemal Emden
Piri Reis University Main Campus / 8 © Cemal Emden
Piri Reis University Main Campus / 9 © Cemal Emden
Piri Reis University Main Campus / 10 © Kreatif Architects
Piri Reis University Main Campus / 11 © Kreatif Architects

PROJECT DESCRIPTION

Piri Reis Maritime University provides higher maritime education and applied training in Tuzla district of Istanbul, Turkey. The project consists 60.000 sqm covered area in eight interconnected blocks. The campus is designed with the utmost contemporary sustainability principles that resulted with the BREEAM’s “very good” certificate.

The project allocates an intense programmatic function in fragmented blocks embedded in a sloped site. The basic aim was to create open- air public spaces among blocks where students and academic staff may interact with each other throughout the day. The steep slope of the terrain and the fragmented blocks are utilized to minimize the perception of the overall campus silhouette. An open-air walkway extending on the north-south direction of the site binds the six interconnected blocks over the ground. This spine defines the main circulation path of the overall campus and enables the experience of the continuous sea view within the campus.

While the architectural style of the blocks is being developed, a well-known naval terminology, “Neta” meaning “neat, safe, efficient” was projected as the design concept keyword. Since the spatial planning and operation principles of ships and dockyards are based on simplicity, plainness and efficiency, this concept was very much appropriate with the use of brutal materials and functionalist simplicity of the overall layout.

In order not to disturb the natural coastline, building blocks are located closer to the northern border of the site, leaving a spacious green area on the south. This coast area embraces a public pedestrian way that is linked with the adjacent residential district, and a pier for the seaboard training for students. The blocks parallel to the coast are allocated for educational, administration and social facilities where as the blocks vertically placed to the sea incorporate training pool, labs and classrooms.

The upper floor of the social block that has the best vista of the sea is reserved for library. The middle floor of this block is designed as a living passage including small food and beverage shops, ATM units and a mid- sized coffee shop whereas the ground floor is designated as the general cafeteria for lunch meals. The main spine reaching from north to south is fragmented into smaller pieces with niches, terraces and different levels to avoid a monumental and harsh axis. The prevailing wind is tamed by the utilization of the blocks parallel to the sea, so that inner courtyards are protected from severe winds. This layout also helped to benefit from the sunlight efficiently.

The spaces that do not need daylight are placed underground while the raised floors and terraces of those places created the open spaces between the building blocks. Detached entrances enable the access to these blocks with surrounding bicycle and vehicle roads thanks to the utilization of the topography.

“Sustainable life” and “energy saving” are major principles of any vessels on the sea and thus “green campus” concept is adopted from the very beginning. The campus generates 45% of its own electric energy, and excess heat energy from this electricity production is used for heating and cooling of the buildings. Fresh water is obtained by purifying seawater and grey and rainwater is used for sanitary and landscaping irrigation purposes. Perforated 100% recyclable non- mercuric corten steel plates absorb most of the ultraviolet rays and decrease the energy load for cooling. These and many other precautions on sustainability make the Piri Reis Maritime University as the first green campus of Turkey.

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

Shading system

High efficient façade

Solar water heating

Rainwater harvesting

Grey Water Recycling

Water-saving sanitary appliances

Low-emitting materials and finishes

High efficient lighting

Daylight sensors

Occupancy sensors

Smart design (passive design strategies)

Daylighting maximised

SUSTAINABILITY STRATEGY

Campus buildings of Piri Reis University is assessed accordance with the material, energy, management, health & wellbeing, water, land use & ecology, waste and pollution criterias. According to the energy criteria, domestic hot water demand are supplied by solar panels that are located on the roof, so %12 of energy saving is targeted. Moreover, %40 of electricity is provided by trigeneration system that is consumed natural gas.

All building systems and consumption of energy and water are controlled by BMS. All refrigerants used have zero ozone depletion potential.

To reduce the consumption of potable water; low water use WCs, waterless urinals, showers and wash hand basin taps with flow restrictors are used. Additionally, for water efficiency, rainwater and grey water system are used for WC flushing and irrigation.

Acoustic performance of the building meets the appropriate standards for its purpose. For reduction of transport-related emissions and traffic congestion, the distance from the building entrance to the public transport node (i.e. bus stop, station etc.) is less than 500m and adequate cycle storage spaces are provided for building users with compliant showers and changing facilities.

All internal and external lighting illuminance levels are designed in line with the national standard for visual performance and all fluorescent and compact fluorescent lamps are fitted with high frequency ballasts. Lighting is appropriately zoned depending on the various uses in the space and occupant controllable with the option for commonly required lighting settings to be selected quickly and easily. Lighting control is provided by daylight sensors and occupancy sensor.

External lighting strategy has been designed in compliance with the best practice guidance for reducing unnecessary light pollution, energy consumption and nuisance to neighbouring properties and all external light fittings are controlled through a time switch or daylight sensor to prevent operation during daylight hours. By environmental / sustainable purchasing policy, internal finishes and fittings are selected with low emissions of volatile organic compounds.

ENERGY DATA

Energy consumption:

5728285.00 KW/m² (1815856.785 KBtu/ft²)

Consumption type:

Simulated

Annual carbon footprint:

104.34 KgCO2m² (1123.106 KgCO2/ft²)

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

Piri Reis University

DESIGNERS

Architect:

Kreatif Architects

Architect:

Kreatif Architects , Aydan Volkan , Selim Cengic , Onur Arat , Aysegul Kapisiz , Nihat Kalfazade , Ufuk Berberoglu , Erhan Ilicali

CONSULTANTS

Acoustical consultant:

Duyal Karagozoglu , Turker Talayman

Building services engineer:

Gurkan Gorgun , Huseyin Gulsoy

Green certification consultant:

TURKECO Construction and Energy Inc. , Dr. Duygu Erten , Katya Kaya

Lighting consultant:

Zeki Kadirbeyoglu

Manager:

Alev Akin , Aydan Volkan , Gul Erkmen , Erbug Benguler , Hasan Basri Tugrul , Erhan Ilicali , Korkmaz Akgul , Hakan Koyuncu , Orhan Polat , Gamze Iyigun

Specialist consultant:

Fazil Uc , Arzu Nuhoglu , Abdurahman Kilic , Etik Muhendislik

Structural Engineer:

Yusuf Timbir

CONTRACTORS

Contract Services:

Sera Yapi

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail CITY ACADEMY

Norwich, Norwich, Norfolk, UK | 2012

CITY ACADEMY

Sheppard Robson | Ramboll UK

Educational | BREEAM 2008 UK Education

Thumbnail Ashmount Primary School

Crouch End, London N8, UK | 2013

Ashmount Primary School

Penoyre & Prasad LLP | Ramboll UK

Educational | BREEAM 2008 UK Education

Thumbnail Busta Primary School

Montebelluna Treviso, Italy | 2013

Busta Primary School

FontanAtelier | FONTANAtelier

Educational | LEED 2009 BD+C (Schools)

Thumbnail Saint-Gobain Habitat LAB

Metropolitan City of Milan, Italy | 2012

Saint-Gobain Habitat LAB

Saint-Gobain Habitat Italia

Educational | LEED 2009 Italia - BD+C (New Construction)

Thumbnail Reid Building

Glasgow, UK | 2014

Reid Building

Steven Holl Architects

Educational | BREEAM New Construction 2011 (UK)