Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud

PROJECT INFO

Building type:

Educational

Year:

2019

Project Status:

Built

Gross Area:

2980 Sqm

Certificates:

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS

IMAGES
SILVIO PELLICO SCHOOL / 0 © ph: fabio bascetta
SILVIO PELLICO SCHOOL / 0 © ph: fabio bascetta
SILVIO PELLICO SCHOOL / 0 © ph: fabio bascetta
SILVIO PELLICO SCHOOL / 0 © ph: fabio bascetta
SILVIO PELLICO SCHOOL / 0 © ph: fabio bascetta
SILVIO PELLICO SCHOOL / 0 © ph: fabio bascetta
SILVIO PELLICO SCHOOL / 0 © ph: fabio bascetta
SILVIO PELLICO SCHOOL / 0 © ph: fabio bascetta
SILVIO PELLICO SCHOOL / 0 © ph: fabio bascetta
SILVIO PELLICO SCHOOL / 0 © ph: fabio bascetta
SILVIO PELLICO SCHOOL / 0 © ph: fabio bascetta

PROJECT DESCRIPTION

The Silvio Pellico school is a lower secondary school and it was designed by studio Valle in precast concrete technology in the seventies.

Through a depth analysis of the existing building conditions and the real needs of the administration and the school users, we identified the critical issues and we developed an innovative action plan. The aim of the project was to provide high living standards and comfort with low energy consumption. Our replicable retrofitting strategy transforms the school in a Near Zero Energy Building (NZEB).

The two different buildings of the school and the gym, that form the school complex, are connected by a raised hallway at the first floor. The school volume includes classrooms, workshops and also an auditorium, that is accessible both from the inside of the building and from the garden to guarantee its use in afterschool time.

From the technical point of view, we replace the existing prefabricated casing with sustainable CLT panels, mechanical assembled to the RC frame structure. This solution reduced the construction time and contributes to the building energy performance.

The entire existing building plant have been removed and replaced with more efficiency HVAC systems, to greatly reduce the consumption. Additionally, 210 photovoltaic panels have been installed on the green roof: they produce the 80% of the school energy consumption.

The new Silvio Pellico school is a contemporary and functional building, open to the urban and social context that satisfy the users demand with a sustainable approach.

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

Natural ventilation

Shading system

High efficient façade

Photovoltaics

Sustainable building materials

Sustainable sourced timber

Landscaped areas with no irrigation

Smart design (passive design strategies)

Zero energy building

Green or brown roofs

SUSTAINABILITY STRATEGY

The project consists in a retrofitting action on the existing building, energetically insufficient before the intervention.

The existing prefabricated casing with cross-laminated timber panels, which were mechanical dry-assembled to
the RC frame structure. This building solution has enabled a significant improvement of the air-tightness and the thermal wave phase shifting (U=0,159W/m2K). The mineral wool thermal insulation covers the entire building, starting from the inward insulation of the concrete slab with 100mm of polyurethane foam (U=0,133W/m2K).

The existing windows were replaced with thermally-broken aluminium windows with double glazing units, low air permeability and solar factor 0,6. The building was also provided with solar shades to protect the indoor areas against the solar radiation and further minimise the building energy consumption in summer.

The green roof (U=0,209W/m2K) aims to enlarge the permeable surface of the area and to improve the energy performances of the roof.

The upgrade of the plant system contributes to achieve the N-Zeb qualification. The whole existing plant system has been dismissed and replaced with more energy efficient ones, that guarantees low energy consumption.

The photovoltaic system on the roof supplies the energy need of the building: 210 photovoltaic panels, 67,2 kWp in total (+10% beyond the norm).

A new heating/cooling system (type VRV-VRF) was fitted, for a total of 5 external units complete with heat-reclaim system and thermostat, and interlinked to the BMS system for a closer control of the temperature and energy consumption.

New boilers, for the production of the domestic hot water, are coupled with roof-top heat pumps and fitted with carbon dioxide probe in order to modulate the introduction of outside air and reduce the energy consumption.

ENERGY DATA

Energy consumption:

8.58 KW/m² (2.720 KBtu/ft²)

Consumption type:

Actual Data

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

Comune di Varese

DESIGNERS

Architect:

Architect:

Studio Settanta7 , Daniele Rangone , Elena Rionda , Lorenzo Albai

CONSULTANTS

CONTRACTORS

Contractor:

Consorzio stabile Galileo Soc.Cons.A.R.L. , Kimissa Costruzioni s.r.l.

Supplier:

Adisport Floor , Termolan Lape , Ediltec Thermal Insulation , Losa , Losa , Iacuzzi Serramenti , Campigli Legnami

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail CITY ACADEMY

Norwich, Norwich, Norfolk, UK | 2012

CITY ACADEMY

Sheppard Robson | Ramboll UK

Educational | BREEAM 2008 UK Education

Thumbnail Ashmount Primary School

Crouch End, London N8, UK | 2013

Ashmount Primary School

Penoyre & Prasad LLP | Ramboll UK

Educational | BREEAM 2008 UK Education

Thumbnail Busta Primary School

Montebelluna Treviso, Italy | 2013

Busta Primary School

FontanAtelier | FONTANAtelier

Educational | LEED v3 BD+C (Schools)

Thumbnail Saint-Gobain Habitat LAB

Metropolitan City of Milan, Italy | 2012

Saint-Gobain Habitat LAB

Saint-Gobain Habitat Italia

Educational | LEED v3 BD+C (NC) Italia

Thumbnail Reid Building

Glasgow, UK | 2014

Reid Building

Steven Holl Architects

Educational | BREEAM New Construction 2011 (UK)