PROJECT INFO

Building type:

Offices

Year:

2019

Project Status:

Built

Gross Area:

31248 Sqm

Certificates:

BREEAM New Construction 2014 (UK) Excellent

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS

IMAGES
Thumbnail Brunel Building / 0 © FPA_Jack_Hobhouse
Thumbnail Brunel Building / 1 © FPA_Jack_Hobhouse
Thumbnail Brunel Building / 2 © FPA_Jack_Hobhouse
Thumbnail Brunel Building / 4 © FPA_Jack_Hobhouse
Thumbnail Brunel Building / 5 © Tim_Fallon
Thumbnail Brunel Building / 6 © FPA_Dirk_Lindner
Thumbnail Brunel Building / 7 © FPA_Jack_Hobhouse
Thumbnail Brunel Building / 8 © FPA_Jack_Hobhouse
Thumbnail Brunel Building / 9 © FPA_Jack_Hobhouse
Thumbnail Brunel Building / 10 © FPA_Dirk_Lindner
Thumbnail Brunel Building / 11 © FPA_Jack_Hobhouse
Thumbnail Brunel Building / 12 © FPA_Jack_Hobhouse

PROJECT DESCRIPTION

There can be few areas in London where so many engineering landmarks rub shoulders. Derwent London’s Brunel Building, a 17-storey new-build workplace building designed by Fletcher Priest, overlooks the Grand Union Canal and Paddington Station, the London terminus to Isambard Kingdom Brunel’s Great Western Railway, and is next to the site of Brunel’s first ever bridge. The elevated A40 expressway runs past and the Elizabeth Line, the new cross-London railway, stops near-by. One hundred-year-old cast-iron subway tunnels run beneath the site.

This unique and evocative context sets the tone for the design of Brunel Building. The brief called for a development with innovative workspace which would attract occupiers, as well as highlighting the significance and amenity of the area. “We agreed that the design demanded a robust construction which would embody the spirit of the great engineer Brunel”, explains Derwent’s Simon Silver.
The solution was also technically driven by the presence of the canal and two Bakerloo Line underground tunnels running across one corner of the site. Working with Arup, Fletcher Priest’s proposal for a steel diagrid exoskeleton refers to Brunel’s now lost Great Western Railway viaducts. It is not only visually arresting but allows the building to span the tube lines. The building is pulled back at this corner to reduce loading, while a line of piles between the two tunnels helps to distribute foundation loads.
Pushing the superstructure to the outside of the 32,912 sqm building delivers column-free internal floor space – spanning 12-16m to the dispersed central cores and 66m from end to end. Occupiers can have maximum flexibility with their fit-outs and enjoy unimpeded views.
The external structure shades windows, allowing larger areas of glazing and deep daylight penetration. Beams are tapered as they approach the facade, permitting the use of taller perimeter glazing and further increasing daylight. This impression of light and space is further enhanced by the high floor-to-ceiling dimensions. Fletcher Priest and Arup worked with building services engineer Cundall to integrate the floor structure and services into as tight a zone as possible, some 100mm less than normal for workplace buildings, to further increase ceiling heights.

“Building services have been left on display throughout, to reveal how the building has been constructed. This strategy is most emphatically revealed through the exposed external structure, while vibrant orange, inspired by waterside safety equipment, was chosen to highlight mechanical and structural elements and canal-side public lifts”, says Fletcher Priest partner, Keith Priest.

This aesthetic means that materials such as concrete, steel and sawn oak have been left exposed internally, and service ducts and pipes are visible. Extra emphasis has been put on the quality of construction - a particular challenge in areas such as the core, where huge areas of concrete required a consistent finish, and had to remain protected during construction. Extensive full-scale physical mock-ups and integrated digital modelling became key design tools.

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

Innovative cooling system

High efficient façade

Grey Water Recycling

Sustainable building materials

Reclaimed materials

Smart design (passive design strategies)

Thermal energy storage (i.e. water, ice, PCM)

Ground Source Heat Pump

Daylighting maximised

Waste reduction commitment

SUSTAINABILITY STRATEGY

Environment and social sustainability were central to the ambitions of both design team and client.

The complex external diagrid structure provides 20% shading to the facades, helping to reduce energy demand. An Aquifer Thermal Energy Store (ATES), with two forty-storey deep boreholes, provides low-carbon heating and cooling. Grey water from showers is recycled to flush the building’s bathrooms. Exposed undersides of the structural precast concrete floor panels, made in a state-of-the-art robotic plant, help to deliver comfortable interior thermal gradients and more volume per person. Leaving the ceilings exposed also saved more than 540 tonnes of embodied carbon. More than 90% of construction waste was recycled and ground blast-furnace slag (a waste product from iron and steel production) was used in the concrete.

The existing building on the site spanned this section of the canal blocking access and views along the canal. The canal-side walk is now publicly accessible for the first time in more than 200 years and will eventually provide new pedestrian routes to nearby Little Venice, as well as a new public space and artwork. Brunel Building is one of surprisingly few canal-side developments in London with its main entrance on a canal.

Motorized hangar-sized glazed sliding doors can be rolled back to provide an extension to the new tree-lined towpath walkway. Passers-by can visit the canal-side restaurant café and bar and view the public art in the triple-height reception concourse. Meanwhile, occupiers have access to two expansive roof terraces with views across London. Soft landscaping, planters with wildflowers, trees and nesting boxes all contribute toward re-establishing the local ecology in what was previously a light-industrial area.

Such a rich and complex building, which took three years to construct, could only be delivered by harnessing the latest digital tools, developing and coordinating the design, and managing the logistics for fabrication and construction. “We could visualise the design via simulated walkthroughs and virtual reality headsets, enabling the architects, designers and suppliers to check for clashes, such as pipework running through beams, so we could make and assess changes holistically,” says Fletcher Priest associate Chris Radley.

All workspace was oversubscribed long before completion, Brunel is the new home to a remarkably diverse ecology from many sectors; Sony Pictures, the Premier League, Alpha FX, Splunk, Hellman & Friedman, Coach and Paymentsense.

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

Derwent London

DESIGNERS

Architect:

Fletcher Priest Architects

CONSULTANTS

Cost consultant:

Arcadis

Manager:

Gardiner & Theobald

Specialist consultant:

Plincke / Barton Willmore , Jackson Coles / HCD , MLM

Structural Engineer:

ARUP

CONTRACTORS

Contractor:

Laing O’Rourke

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Taekwang Green Office

Subang, West Java, Indonesia | 2014

Taekwang Green Office

PT. Indonesia Environment Consultant

Offices | LEED v3 BD+C (New Construction)

Thumbnail TNT Centre

Hoofddorp, The Netherlands | 2011

TNT Centre

Paul De Ruiter Architects | Paul de Ruiter Architects

Offices | LEED v2.2 NC

Thumbnail VeluxLab

Milan, Italy | 2013

VeluxLab

ATelier2

Offices

Thumbnail La Serenissima Office Building

Via Filippo Turati, 25, 20121 Milano, Italia | 2012

La Serenissima Office Building

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Energy Park - Building 03

Via Energy Park, 20871 Torri Bianche MB, Italy | 2009

Energy Park - Building 03

Garretti Associati | Garretti Associati Srl

Offices | LEED v2.0 CS

Thumbnail Bullitt Center

Seattle, WA, USA | 2012

Bullitt Center

The Miller Hull Partnership | Bullitt Center Foundation

Offices

Thumbnail Ardeko

Boulogne-Billancourt, France | 2013

Ardeko

Baumschlager Eberle

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Isozaki Tower

Milano, Italia | 2013

Isozaki Tower

Arata Isozaki and Andrea Maffei | Manens-Tifs

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail IBN Institute

Wageningen, The Netherlands | 1998

IBN Institute

Behnisch Architekten

Offices

Thumbnail Genzyme Center

Cambridge, MA, USA | 2004

Genzyme Center

Behnisch Architekten

Offices | LEED v2.2 NC

Thumbnail Foundry

London N1 7RU, UK | 2012

Foundry

Cullinan Studio

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail One Angel Square

Manchester, Manchester, UK | 2012

One Angel Square

3DReid

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail Brussels Environment

Brussels, Belgium | 2014

Brussels Environment

cepezed architects

Offices | BREEAM International New Construction 2013

Thumbnail Pearl River Tower

Guangzhou, Guangdong, China | 2013

Pearl River Tower

Skidmore, Owings & Merrill LLP

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Geelen Counterflow

6081 Haelen, Netherlands | 2015

Geelen Counterflow

ARCHION . | ARCHION

Offices | BREEAM New Construction 2011 (UK)

Thumbnail 1200 Intrepid

Philadelphia, PA, USA | 2016

1200 Intrepid

BIG Bjarke Ingels Group

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Goito58

Rome, Italy | 2012

Goito58

Chapman Taylor

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell) | BREEAM 2015 International In-Use

Thumbnail One Carter Lane

1 Carter Ln, London EC4V 5ER, UK | 2015

One Carter Lane

Studio Ben Allen | Cundall .

Offices | BREEAM 2014 UK Refurbishment and Fit-Out | ITACA New and Existing Interiors v1

Thumbnail

Via Umberto Forti, 1, 56121 Montacchiello PI, Italia | 2016

"Umberto Forti" Headquarters

ATIproject S.r.l.

Offices | LEED v4 BD+C (New Construction)

Thumbnail Prysmian HQ

Milan, Metropolitan City of Milan, Italy | 2017

Prysmian HQ

Maurizio Varratta Architects | DEGW .

Offices | LEED v3 BD+C (New Construction)

Thumbnail Engie Headquarters

Via Chiese, 72, 20126 Milano MI, Italia | 2018

Engie Headquarters

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED v4 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Diamond Tower - Porta Nuova Varesine

Viale della Liberazione, 20124 Milano MI, Italia | 2017

Diamond Tower - Porta Nuova Varesine

Proger s.p.a | GreeningLab Specialist in Green Building

Offices | LEED v3 ID+C (Commercial Interiors)

Thumbnail Edificio Uffici - Bernina

Via Bernina, 12, 20159 Milano MI, Italia | 2012

Edificio Uffici - Bernina

RED s.c.r.l. | GreeningLab Specialist in Green Building

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail NOI Techpark

Via Alessandro Volta, 13, 39100 Bolzano BZ, Italia | 2017

NOI Techpark

Chapman Taylor

Offices | LEED v4 ND (Neighborhood Development)