Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud

PROJECT INFO

Building type:

Offices

Year:

2017

Project Status:

Built

Gross Area:

13200 Sqm

Certificates:

LEED v3 BD+C (New Construction) Platinum

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS

IMAGES
Prysmian HQ / 0 © Dario Tettamanzi
Prysmian HQ / 0 © Maurizio Varratta Architects
Prysmian HQ / 0 © Dario Tettamanzi
Prysmian HQ / 0 © Dario Tettamanzi
Prysmian HQ / 0 © Dario Tettamanzi
Prysmian HQ / 0 © Dario Tettamanzi
Prysmian HQ / 0 © Dario Tettamanzi
Prysmian HQ / 0 © Dario Tettamanzi
Prysmian HQ / 0 © Dario Tettamanzi
Prysmian HQ / 0 © Dario Tettamanzi
Prysmian HQ / 0 © Dario Tettamanzi
Prysmian HQ / 0 © Dario Tettamanzi

PROJECT DESCRIPTION

A sustainable and ambitious conversion - This huge structure consists of four main buildings separated by two bioclimatic glasshouses: triple-height glazed spaces featuring plenty of landscaped areas, interaction places and horizontal/vertical linking systems connecting the various buildings serving as offices.

The building’s original design dates back to 2001 and was aimed at holding onto its industrial past by maintaining and modernising the building shell, using the same building technology to recreate some new parts that were lacking and renovating the old structures by giving them a brand-new skin.

In 2001, the Prysmian Group, one of the world’s leading companies in the manufacture of cables for the energy, telecommunications and optic fibres industries, decided to present an extremely ambitious conversion project for the area, which involved reusing and renovating it to accommodate offices and laboratories. This meant the building complex would hold onto its manufacturing vocation, but it would inevitably have to be altered to adapt to new needs in terms of energy and environmental requirements. The entire complex’s image, main structures and initial layout were to be maintained while adapting them to changing practical needs and new environmental sustainability requirements, now of such fundamental importance.

Maurizio Varratta’s project involved dividing up the surface to be built on in a different way, freeing and hollowing out the building’s bays: this cleaning-up process and the incorporating of glass roofs allowed more effective use of sunlight. The new building does not take up any extra ground, conforms to the principles of “building on buildings”, uses part of the old foundations, and has no underground sections, so no new excavation work needed to be carried out. The materials it was built out of are partly recycled and all recyclable.

AWARDS

GBC Italia Award 2018

SUSTAINABILITY FEATURES

Natural ventilation

Shading system

High efficient façade

Photovoltaics

Reclaimed materials

Recycled materials

Low-emitting materials and finishes

High efficient lighting

Daylight sensors

Environmentally friendly furniture

Smart design (passive design strategies)

Daylighting maximised

SUSTAINABILITY STRATEGY

Prysmian’s headquarters has been designed to achieve the highest level of sustainability. The development has been awarded the prestigious LEED Platinum certification by the U.S. Green Building Council for its outstanding approach to environmentally-friendly design, waster conservation, energy efficiency and healthy indoor materials.

The new offices are not only efficient, but they also allow Prysmian to contain costs and approach its work in a more environmentally friendly manner, thereby protecting our planet while also contributing to making the company's business more sustainable.

The most distinctive feature of the Prysmian Group’s headquarters in Milan are the triple-height glasshouses connecting together the office blocks. These fully-functional green ‘havens’ offer notable advantages in terms of natural lighting, controlling the microclimate, and overall energy efficiency.

The glasshouses really help raise the standard of teamwork, introducing flexible and informal work dynamics that improve business relations through dialogue, cooperation and environmental well-being. A north facing sloping pitched roof structure, complete with aluminium fixtures holding wide glass windows, allows natural light to flow into the office blocks without bringing in any extra heat. The roof is fitted with operable shutters in order to naturally cool the office spaces in summer.

The roof pitches facing south have adjustable mechanically controlled shutters to provide natural lighting and, at the same
time, keep out some of the direct sunlight and any extra inflow of heat. Mechanically-controlled roller blinds designed to avoid glare are also fitted on the inner side of the pitched glazing.

Eighty-five percent of spaces permit the use of natural light, thanks to a lay-out featuring two large air-conditioned conservatories that link the three main wings of the building.

Artificial lighting is provided by variable-intensity LED illumination, automatically regulated by sensors based on natural light levels. These same sensors detect the presence of people and shut off lights in empty open spaces and vacant meeting rooms. All of this allows Prysmian to achieve an energy savings of more than 80% compared to the use of traditional bulbs and to use artificial lighting only when and where necessary.

Sorting is encouraged at the office to limit waste. The staff is encouraged to commute to the workplace by offering special annual season tickets for public transport services in order to reduce the use of private car and to give up their parking space at the facility. This initiative has been well received, confirming that a large number of people prefer more sustainable solutions for commuting.

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

Prysmian Group spa

DESIGNERS

Architect:

Maurizio Varratta Architects

Architect:

Maurizio Varratta Architects

Interior designer:

DEGW .

CONSULTANTS

Building physics consultant:

Manens - Tifs

Building services engineer:

Manens - Tifs

Development manager:

SCE Project SRL , Studio Tekne

Energy consultant:

Manens - Tifs

Green certification consultant:

Manens - Tifs , Fabio Viero , Lombardini22

Lighting consultant:

Manens - Tifs

Other:

FUD Brand Making Factory

Structural Engineer:

SCE Project SRL

CONTRACTORS

Contractor:

Italiana Costruzioni SpA

Sub contractor:

Armofer s.r.l.

Supplier:

iGuzzini , Arper SPA , Marazzi , Fantoni , Knoll

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Taekwang Green Office

Subang, West Java, Indonesia | 2014

Taekwang Green Office

PT. Indonesia Environment Consultant

Offices | LEED v3 BD+C (New Construction)

Thumbnail TNT Centre

Hoofddorp, The Netherlands | 2011

TNT Centre

Paul De Ruiter Architects | Paul de Ruiter Architects

Offices | LEED v2.2 NC

Thumbnail VeluxLab

Milan, Italy | 2013

VeluxLab

ATelier2

Offices

Thumbnail La Serenissima Office Building

Via Filippo Turati, 25, 20121 Milano, Italia | 2012

La Serenissima Office Building

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Energy Park - Building 03

Via Energy Park, 20871 Torri Bianche MB, Italy | 2009

Energy Park - Building 03

Garretti Associati | Garretti Associati Srl

Offices | LEED v2.0 CS

Thumbnail Bullitt Center

Seattle, WA, USA | 2012

Bullitt Center

The Miller Hull Partnership | Bullitt Center Foundation

Offices

Thumbnail Ardeko

Boulogne-Billancourt, France | 2013

Ardeko

Baumschlager Eberle

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Isozaki Tower

Milano, Italia | 2013

Isozaki Tower

Arata Isozaki e Andrea Maffei | Manens-Tifs

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell) | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail IBN Institute

Wageningen, The Netherlands | 1998

IBN Institute

Behnisch Architekten

Offices

Thumbnail Genzyme Center

Cambridge, MA, USA | 2004

Genzyme Center

Behnisch Architekten

Offices | LEED v2.2 NC

Thumbnail Foundry

London N1 7RU, UK | 2012

Foundry

Cullinan Studio

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail One Angel Square

Manchester, Manchester, UK | 2012

One Angel Square

3DReid

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail Brussels Environment

Brussels, Belgium | 2014

Brussels Environment

cepezed architects

Offices | BREEAM International New Construction 2013

Thumbnail Pearl River Tower

Guangzhou, Guangdong, China | 2013

Pearl River Tower

Skidmore, Owings & Merrill LLP

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail 1200 Intrepid

Philadelphia, PA, USA | 2016

1200 Intrepid

BIG Bjarke Ingels Group

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Goito58

Rome, Italy | 2012

Goito58

Chapman Taylor

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell) | BREEAM 2015 International In-Use

Thumbnail "Umberto Forti" Headquarters

Via Umberto Forti, 1, 56121 Montacchiello PI, Italia | 2016

"Umberto Forti" Headquarters

ATIproject S.r.l.

Offices | LEED v4 BD+C (New Construction)

Thumbnail Engie Headquarters

Via Chiese, 72, 20126 Milano MI, Italia | 2018

Engie Headquarters

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED v4 BD+C (Core & Shell)