Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud

PROJECT INFO

Building type:

Offices

Year:

2012

Project Status:

Built

Gross Area:

0 Sqm

Certificates:

LEED v3 BD+C (Core & Shell) Gold

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS

IMAGES
La Serenissima Office Building / 90 © Photo Andrea Martiradonna
La Serenissima Office Building / 91 © Photo Andrea Martiradonna
La Serenissima Office Building / 92 © Photo Andrea Martiradonna
La Serenissima Office Building / 93 © Photo Andrea Martiradonna
La Serenissima Office Building / 94 © Photo Andrea Martiradonna
La Serenissima Office Building / 95 © Photo Andrea Martiradonna
La Serenissima Office Building / 96 © Photo Andrea Martiradonna
La Serenissima Office Building / 97 © Photo Park Associati
La Serenissima Office Building / 98 © Photo Andrea Martiradonna
La Serenissima Office Building / 99 © Photo Andrea Martiradonna
La Serenissima Office Building / 100 © Photo Andrea Martiradonna
La Serenissima Office Building / 101 © Photo Andrea Martiradonna

PROJECT DESCRIPTION

The building known as “Palazzo Campari” was designed in the 1960s by Ermenegildo and Eugenio Soncini in the heart of Milan and was one of a series of buildings that emerged during the economic boom years, representing a new aspect of corporate identity for Italian industry. It was originally characterised by the burnished colour of the metal structure of the facade, tinted glass of the curtain walling and the brown metallic paint used for the smaller block in via Cavalieri given over to residential use. When it was built, it was considered to be modern and technologically advanced, even experimental. Today however, many of its undeniably attractive aspects have become outdated with regards to current standards of building construction. For this reason the new owner, aware of its quality and evocative presence, decided to bring in architects to redesign the complex.
With respect to the original layout, the aim of the new scheme was to provide a maximum level of flexibility in terms of the division of the internal spaces with sense of uniformity also given by the system of the internal lighting and improved access and circulation.
Other elements central to the design were the use of additional space at ground floor level as well as an overall reworking of the structure of the elevations, made much more open and vibrant especially on via Turati and part of via Cavalieri. With the elevations pulled back with respect to the original boundary it has been possible to eliminate cold bridging – at the time not considered – the useful floor area has been shifted allowing new spaces to be built at ground level, now given over to tertiary use. The landscaped courtyard meanwhile, the heart of the original scheme, has been retained and reworked into a bright new design.

The new elevations are the main feature of the design. On via Turati boxes in perforated and press-formed aluminium in a burnished colour (lit up at night) are used in a rhythm that enables the elevation to be reworked also to ensure maximum flexibility in terms of the division of the internal spaces. In the courtyard a close relationship has been created between the interior and exterior; on via Cavalieri the original lower elevation that is in direct relation with the nearby Cà Brutta, appears sleek and flat, with predominant use of grey for the glazed surfaces, smooth and reflecting its historic surroundings.

AWARDS

IQU - Urban Quality and Innovation 2014 - 1st prze

Rebuild Award 2013 - 3rd prize and mention for Confort and Building Quality

SUSTAINABILITY FEATURES

Ventilation + Heat recovery

High efficient façade

Water-saving sanitary appliances

Sustainable building materials

Low-emitting materials and finishes

High efficient lighting

Occupancy sensors

SUSTAINABILITY STRATEGY

ENERGY DATA

Energy consumption:

16.14 KW/m² (5.116 KBtu/ft²)

Consumption type:

Actual Data

Annual carbon footprint:

18.50 KgCO2m² (199.132 KgCO2/ft²)

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

0

Max temperature =

+30

RH =

70%

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

Morgan Stanley sgr

DESIGNERS

Architect:

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi)

Architect:

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi)

CONSULTANTS

Development manager:

ECHarris Built Asset Consultancy

Energy consultant:

Arch. Azor Malpocher

Green certification consultant:

Habitech

Other:

Landscape project, Marco Bay , Fire Prevention: General Planning

Structural Engineer:

General Planning srl, Milano

CONTRACTORS

Contractor:

Mangiavacchi Pedercini

OTHER PROJECTS BY TEAM

Thumbnail Engie Headquarters

Via Chiese, 72, 20126 Milano MI, Italia | 2018

Engie Headquarters

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED v4 BD+C (Core & Shell)

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Taekwang Green Office

Subang, West Java, Indonesia | 2014

Taekwang Green Office

PT. Indonesia Environment Consultant

Offices | LEED v3 BD+C (New Construction)

Thumbnail TNT Centre

Hoofddorp, The Netherlands | 2011

TNT Centre

Paul De Ruiter Architects | Paul de Ruiter Architects

Offices | LEED v2.2 NC

Thumbnail VeluxLab

Milan, Italy | 2013

VeluxLab

ATelier2

Offices

Thumbnail Energy Park - Building 03

Via Energy Park, 20871 Torri Bianche MB, Italy | 2009

Energy Park - Building 03

Garretti Associati | Garretti Associati Srl

Offices | LEED v2.0 CS

Thumbnail Bullitt Center

Seattle, WA, USA | 2012

Bullitt Center

The Miller Hull Partnership | Bullitt Center Foundation

Offices

Thumbnail Ardeko

Boulogne-Billancourt, France | 2013

Ardeko

Baumschlager Eberle

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Isozaki Tower

Milano, Italia | 2013

Isozaki Tower

Arata Isozaki e Andrea Maffei | Manens-Tifs

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell) | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail IBN Institute

Wageningen, The Netherlands | 1998

IBN Institute

Behnisch Architekten

Offices

Thumbnail Genzyme Center

Cambridge, MA, USA | 2004

Genzyme Center

Behnisch Architekten

Offices | LEED v2.2 NC

Thumbnail Foundry

London N1 7RU, UK | 2012

Foundry

Cullinan Studio

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail One Angel Square

Manchester, Manchester, UK | 2012

One Angel Square

3DReid

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail Brussels Environment

Brussels, Belgium | 2014

Brussels Environment

cepezed architects

Offices | BREEAM International New Construction 2013

Thumbnail Pearl River Tower

Guangzhou, Guangdong, China | 2013

Pearl River Tower

Skidmore, Owings & Merrill LLP

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail 1200 Intrepid

Philadelphia, PA, USA | 2016

1200 Intrepid

BIG Bjarke Ingels Group

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Goito58

Rome, Italy | 2012

Goito58

Chapman Taylor

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell) | BREEAM 2015 International In-Use

Thumbnail "Umberto Forti" Headquarters

Via Umberto Forti, 1, 56121 Montacchiello PI, Italia | 2016

"Umberto Forti" Headquarters

ATIproject S.r.l.

Offices | LEED v4 BD+C (New Construction)

Thumbnail Prysmian HQ

Milan, Metropolitan City of Milan, Italy | 2017

Prysmian HQ

Maurizio Varratta Architects | DEGW .

Offices | LEED v3 BD+C (New Construction)

Thumbnail Engie Headquarters

Via Chiese, 72, 20126 Milano MI, Italia | 2018

Engie Headquarters

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED v4 BD+C (Core & Shell)