PROJECT INFO

Building type:

Offices

Year:

2016

Project Status:

Built

Gross Area:

2850 Sqm

Certificates:

BREEAM BREEAM-NL New Construction and Renovation Outstanding

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS

IMAGES
Thumbnail Vreugdenhil Dairy Foods Headquarter / 0 © Vreugdenhil
Thumbnail Vreugdenhil Dairy Foods Headquarter / 1 © Peter Westerhof
Thumbnail Vreugdenhil Dairy Foods Headquarter / 2 © Christiaan de Bruijne
Thumbnail Vreugdenhil Dairy Foods Headquarter / 3 © Eestairs
Thumbnail Vreugdenhil Dairy Foods Headquarter / 4
Thumbnail Vreugdenhil Dairy Foods Headquarter / 5 © Christiaan de Bruijne
Thumbnail Vreugdenhil Dairy Foods Headquarter / 6 © Christiaan de Bruijne
Thumbnail Vreugdenhil Dairy Foods Headquarter / 7 © Maas Architecten
Thumbnail Vreugdenhil Dairy Foods Headquarter / 8 © Maas Architecten
Thumbnail Vreugdenhil Dairy Foods Headquarter / 9 © Maas Architecten
Thumbnail Vreugdenhil Dairy Foods Headquarter / 10 © Maas Architecten
Thumbnail Vreugdenhil Dairy Foods Headquarter / 11 © Christiaan de Bruijne

PROJECT DESCRIPTION

The head office for Vreugdenhil Dairy Foods is a highly energy-efficient design with 2850 square meters working environment in Nijkerk, the Netherlands. Vreugdenhil Dairy Foods is since a few decades the leading international producer of full cream milk powder and column-based specialties for the food industry.
The design provides space for working, meeting- and conference rooms, a restaurant, lounge and support functions. Central themes on develop them where: identity, experience, interaction, new office concepts and flexibility.

The design has been developed with a focus on sustainability and the environment and has been awarded with a five-star BREEAM-NL Outstanding certification.

LOCATION
The site is located in the industrial area Arkerpoort, prominently situated near the A28 in Nijkerk.
The Arkerpoort is a roughly triangular area located between the Arkemheenweg, the A28 and the Verbindingsweg Nijkerk.
Because of its location, between these adjacent roads, the building is highly visible from the surrounding area, it has a round orientation and constitutes a major southwestern entrance of Nijkerk.

CONCEPT
The triangular building is projected on the plot in a way that the facades of the volume are not parallel with or perpendicular to the highway. Hereby the design has an all-sided, 180 degrees, orientation to the surrounding landscape and with any regard to nuisance caused by traffic noise, the highway is not made more prominent than it already is.
Workplaces and conference rooms are located on the upper floors, creating more distance from the highway and providing more height to the given program. An aspect which also strengthens the relationship between landscape, building and interior. From all workplaces and conference rooms on the upper floors there is visual relation with the surrounding landscape.

RECEPTION AREA / ATRIUM
All functional program components are situated around a central reception area, in the form of an atrium. Here one enters the office building and there is room for lobby and reception. Looking up into the atrium, several workplaces, meeting rooms and a gangway are to perceive. All connected by an elegant stairwell. This is the heart of a glass roofed atrium which acts as an informal social space, connecting the different floors. It encourages visitors to use the stairs instead of the lift as the main circulation route through the building.
From the central hall one can wander by a spiral staircase to the restaurant. This is allocated on a lower level the typical office floor, leaving the restaurant in direct, open relationship with lobby and reception. This also provides room for a sheltered outdoor or patio, located directly at the restaurant.
The lower stage of the staircase is highly accessible with alternate landings every two steps and the inner string of the staircase gradually builds from the lower stage to circle a decorative tree placed in the stair’s centre.
From the restaurant there’s a small staircase to the first floor. Workstations, conference- and meeting rooms are located on this floor. By placing them around the atrium, interaction is made possible by the layout of the floorplans. Distinctive for these floors is the bright, spacious, open and transparent nature. Panoramic views from different areas from the building are generated by a transparent facade. By increasing the ground of the adjacent terrain, there is the possibility to directly reach the outside area from the restaurant level on the first floor. The raising of the ground level is used to locate parking places, from both the building and the immediate area, withdrawn from direct view as far as possible.

MATERIALIZATION / FAÇADE
The facades of the office building are entirely executed in glass, partially structural glazed. Hereby, the building has an open, transparent and modern character. The glass facade is equipped with a screen print pattern which regulates the degree of transparency of the facade. At eye level the transparency is maximized, while at the floor level it is more closed. In detail the design of the façade aims for modern, smooth and clean presence, giving the building a product-related appearance and further underscoring the image of Vreugdenhil Dairy Foods.

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

Ventilation + Heat recovery

Shading system

High efficient façade

Photovoltaics

Rainwater harvesting

Grey Water Recycling

Water-saving sanitary appliances

Low-emitting materials and finishes

Environmentally friendly furniture

Innovative wastewater systems

Daylighting maximised

Energy Star equipment & appliances

Outdoor view maximised

SUSTAINABILITY STRATEGY

The design of the new Head Office has been developed with a focus on sustainability and the environment.
The head office for Vreugdenhil Dairy Foods is one of the top-5 most sustainable office structures in the Netherlands and it was awarded with a five-star BREEAM-NL Outstanding certification (86.24% score).

The above was achieved thanks to a combination of sustainability features and strategies, including:
- A highly energy-efficient façade which maximise the building performance while allowing daylight entering the indoor spaces;

- An intelligent building climate management system to closely control the cooling and heating demand of the building across the various seasons;

- A thermal energy storage system that assist the cooling and heating systems of the building;

- A 170 solar panel array installed on the roof which partly offset the building power demand while significantly reducing the office carbon footprint;

- Low-flow rate water fittings to enable water conservation;

- Rainwater harvesting system with stored water reused to feed flush toilets in order to further reduce the building potable water demand;

- Sustainable materials for the indoor finishes were specified with high recycled content and low/zero VOCs (volatile organic compound) emissions in order to ensure healthy interior spaces for the building occupants.

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

Vreugdenhil Dairy Foods

DESIGNERS

Architect:

Maas Architecten

Interior designer:

Studio Green + Shield

CONSULTANTS

Green certification consultant:

MAT25 , Albert-Jan Vermeulen , Tom Linneman

Specialist consultant:

Ton Thus , Ubbergen , DGMR

CONTRACTORS

Contractor:

JVZ , Slingerland Construction

Sub contractor:

Van Dorp

Supplier:

Mohringer Liften , EeStairs , Eterno minerals of the world , VEPA

OTHER PROJECTS BY TEAM

No other project by team

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Taekwang Green Office

Subang, West Java, Indonesia | 2014

Taekwang Green Office

PT. Indonesia Environment Consultant

Offices | LEED v3 BD+C (New Construction)

Thumbnail TNT Centre

Hoofddorp, The Netherlands | 2011

TNT Centre

Paul De Ruiter Architects | Paul de Ruiter Architects

Offices | LEED v2.2 NC

Thumbnail VeluxLab

Milan, Italy | 2013

VeluxLab

ATelier2

Offices

Thumbnail La Serenissima Office Building

Via Filippo Turati, 25, 20121 Milano, Italia | 2012

La Serenissima Office Building

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Energy Park - Building 03

Via Energy Park, 20871 Torri Bianche MB, Italy | 2009

Energy Park - Building 03

Garretti Associati | Garretti Associati Srl

Offices | LEED v2.0 CS

Thumbnail Bullitt Center

Seattle, WA, USA | 2012

Bullitt Center

The Miller Hull Partnership | Bullitt Center Foundation

Offices

Thumbnail Ardeko

Boulogne-Billancourt, France | 2013

Ardeko

Baumschlager Eberle

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Isozaki Tower

Milano, Italia | 2013

Isozaki Tower

Arata Isozaki e Andrea Maffei | Manens-Tifs

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell) | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail IBN Institute

Wageningen, The Netherlands | 1998

IBN Institute

Behnisch Architekten

Offices

Thumbnail Genzyme Center

Cambridge, MA, USA | 2004

Genzyme Center

Behnisch Architekten

Offices | LEED v2.2 NC

Thumbnail Foundry

London N1 7RU, UK | 2012

Foundry

Cullinan Studio

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail One Angel Square

Manchester, Manchester, UK | 2012

One Angel Square

3DReid

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail Brussels Environment

Brussels, Belgium | 2014

Brussels Environment

cepezed architects

Offices | BREEAM International New Construction 2013

Thumbnail Pearl River Tower

Guangzhou, Guangdong, China | 2013

Pearl River Tower

Skidmore, Owings & Merrill LLP

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail 1200 Intrepid

Philadelphia, PA, USA | 2016

1200 Intrepid

BIG Bjarke Ingels Group

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Goito58

Rome, Italy | 2012

Goito58

Chapman Taylor

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell) | BREEAM 2015 International In-Use

Thumbnail

Via Umberto Forti, 1, 56121 Montacchiello PI, Italia | 2016

"Umberto Forti" Headquarters

ATIproject S.r.l.

Offices | LEED v4 BD+C (New Construction)

Thumbnail Prysmian HQ

Milan, Metropolitan City of Milan, Italy | 2017

Prysmian HQ

Maurizio Varratta Architects | DEGW .

Offices | LEED v3 BD+C (New Construction)

Thumbnail Engie Headquarters

Via Chiese, 72, 20126 Milano MI, Italia | 2018

Engie Headquarters

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED v4 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Diamond Tower - Porta Nuova Varesine

Viale della Liberazione, 20124 Milano MI, Italia | 2017

Diamond Tower - Porta Nuova Varesine

Proger s.p.a | GreeningLab Specialist in Green Building

Offices | LEED v3 ID+C (Commercial Interiors)

Thumbnail Edificio Uffici - Bernina

Via Bernina, 12, 20159 Milano MI, Italia | 2012

Edificio Uffici - Bernina

RED s.c.r.l. | GreeningLab Specialist in Green Building

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail SHQT- Piazzale dell'Agricoltura

Piazzale dell'Agricoltura, 24, 00144 Roma RM, Italia | 2018

SHQT- Piazzale dell'Agricoltura

Proger spa | GreeningLab Specialist in Green Building

Offices | LEED v4 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail NOI Techpark

Via Alessandro Volta, 13, 39100 Bolzano BZ, Italia | 2017

NOI Techpark

Chapman Taylor

Offices | LEED v4 ND (Neighborhood Development)