Arrow Register

Personal Area

Register/Sign In

Already Registered

Or

Join Us

  • Showcase your projects or products
  • Enhance your global exposure
  • Enjoy our unique product directory
arrowregisterud

PROJECT INFO

Building type:

Offices

Year:

2016

Project Status:

Built

Gross Area:

16400 Sqm

Certificates:

BREEAM International New Construction 2013 Very Good

Climatic zone:

Temperate

MY LAST SEEN PROJECTS

IMAGES
Port House / 0 © Helene Binet
Port House / 0 © Helene Binet
Port House / 0 © Hufton+Crow
Port House / 0 © Hufton+Crow
Port House / 0 © Hufton+Crow
Port House / 0 © Hufton+Crow
Port House / 0 © Hufton+Crow
Port House / 0 © Tim Fisher
Port House / 0 © Tim Fisher
Port House / 0 © Tim Fisher
Port House / 0 © Tim Fisher
Port House / 0 © Hufton+Crow

PROJECT DESCRIPTION

The new Port House in Antwerp repurposes, renovates and extends a derelict fire station into a new headquarters for the port – bringing together the port’s 500 staff that previously worked in separate buildings around the city.

With 12 km of docks, Antwerp is Europe’s second largest shipping port, serving 15,000 sea trade ships and 60,000 inland barges each year.

In 2007, when the former 1990s offices of the Port of Antwerp had become too small, the port determined that relocation would enable its technical and administrative services to be housed together, providing new accommodation for about 500 staff. The port required a sustainable and future-proof workplace for its employees, representing its ethos and values in an ever-expanding local and international arena.

As the threshold between the city and its vast port, Mexico Island in Antwerp’s Kattendijk dock on Quay 63 was selected as the site for the new head office. The waterside site also offered significant sustainable construction benefits, allowing materials and building components to be transported by water, an important requirement to meet the port’s ecological targets.

Zaha Hadid Architects' design is informed by detailed historical research and a thorough analysis of both the site and the existing building.

Working with Origin, leading heritage consultants in the restoration and renovation of historic monuments, ZHA’s studies of the site’s history and heritage are the foundations of the design which firstly emphasises the north-south site axis parallel with the Kattendijkdok linking the city centre to the port. Secondly, due to its location surrounded by water, the building's four elevations are considered of equal importance with no principal facade. ZHA’s design is an elevated extension, rather than a neighbouring volume which would have concealed at least one of the existing facades. ZHA and Origin’s historic analysis of the old fire station also highlighted the role of its originally intended tower - a grand, imposing component of the fire station's Hanseatic design. Its bold vertical statement, intended to crown the imposing volume of the building below, was never realised.

These three key principles define the design’s composition of new and old: a new volume that ‘floats’ above the old building, respecting each of the old facades and completing the verticality of the original design’s unrealised tower.

Like the bow of a ship, the new extension points towards the Scheldt, connecting the building with the river on which Antwerp was founded.

Surrounded by water, the new extension's façade is a glazed surface that ripples like waves and reflects the changing tones and colours of the city’s sky. Triangular facets allow the apparently smooth curves at either end of the building to be formed with flat sheets of glass. They also facilitate the gradual transition from a flat façade at the south end of the building to a rippling surface at the north.

While most of the triangular facets are transparent, some are opaque. This calibrated mix ensures sufficient sunlight within the building, while also controlling solar load to guarantee optimal working conditions. At the same time, the alternation of transparent and opaque facade panels breaks down the volume of the new extension, giving panoramic views of the Scheldt, the city and the Port as well as providing enclosure.

The façade’s rippling quality is generated with flat facets to the south that gradually become more three-dimensional towards to the north. This perception of a transparent volume, cut to give the new building its sparkling appearance, reinterprets Antwerp’s moniker as the city of diamonds. The new extension appears as a carefully cut form which changes its appearance with the shifting intensity of daylight. Like the ripples on the surface of the water in the surrounding port, the new façade reflects changing light conditions.

The old fire station’s central courtyard has been enclosed with a glass roof and is transformed into the main reception area for the new Port House. From this central atrium, visitors access the historic public reading room and library within the disused fire truck hall which has been carefully restored and preserved. Panoramic lifts provide direct access to the new extension with an external bridge between the existing building and new extension giving panoramic views of the city and port.

The client requirements for an ‘activity based office’ are integrated within the design, with related areas such as the restaurant, meeting rooms and auditorium located at the centre of the upper levels of the existing building and the bottom floors of the new extension. The remaining floors more remote from the centre, comprise open plan offices.

AWARDS

SUSTAINABILITY FEATURES

Innovative cooling system

High efficient façade

Water-saving sanitary appliances

Low-emitting materials and finishes

Daylight sensors

Ground Source Heat Pump

Daylighting maximised

SUSTAINABILITY STRATEGY

Collaborating with services consultant Ingenium, ZHA developed a sustainable and energy-efficient design reaching a ‘Very Good’ BREEAM environmental rating.

Despite the challenges of integrating with a protected historic building, high standards in sustainable design were achieved by implementing effective strategies at each stage of construction.

SUSTAINABLE FEATURES
A borehole energy system pumps water to a depth of 80m below grade in over 100 locations around the building to provide heating and cooling. In the existing building, this system uses chilled beams. In the new extension, it uses chilled ceilings.

Waterless lavatory fittings and motion detectors minimise water consumption while building automation and optimal daylight controls minimise artificial lighting.

ENERGY DATA

Energy consumption:

N/A (N/A )

Consumption type:

Annual carbon footprint:

N/A (N/A )

Climate zone:

Temperate

Min. temperature =

N/A

Max temperature =

N/A

RH =

N/A

Temperate

No product info available

CLIENT

Client:

Port of Antwerp

DESIGNERS

Architect:

Zaha Hadid Architects , Zaha Hadid , Patrik Schumacher , Joris Pauwels , Jinmi Lee , Florian Goscheff , Monica Noguero , Kristof Crolla , Naomi Fritz , Sandra Riess , Muriel Boselli , Susanne Lettau , Sebastien Delagrange , Jimena Araiza , Paulo Flores , Sofia Daniilidou , Andres Schenker , Evan Erlebacher , Lulu Aldihani , Bureau Bouwtechniek

CONSULTANTS

Acoustical consultant:

Daidalos Peutz

Building services engineer:

Ingenium Nv

Energy consultant:

Ingenium Nv

Green certification consultant:

Ingenium Nv

Heritage consultant:

Origin

Specialist consultant:

FPC

Structural Engineer:

Studieburo Mouton Bvba

CONTRACTORS

Contractor:

Interbuild

Sub contractor:

Groven+ , Victor Buyck Steel Construction , Zolderse Dakprojecten , Scheuten , by Groven + , Renotec , Scheuten , Convents , Excellent Epoxyvloeren

Supplier:

Schüco , Forster , Jansen , Renolit , Saint Gobain , Mitsubishu , Assa Abloy , Lindner , BASF Mastertop , Desso , Kerroc , Jezet Seating , Multiline LED , BEGA , KNX , Siemens

OTHER PROJECTS BY TEAM

SIMILAR PROJECTS

Thumbnail Taekwang Green Office

Subang, West Java, Indonesia | 2014

Taekwang Green Office

PT. Indonesia Environment Consultant

Offices | LEED v3 BD+C (New Construction)

Thumbnail TNT Centre

Hoofddorp, The Netherlands | 2011

TNT Centre

Paul De Ruiter Architects | Paul de Ruiter Architects

Offices | LEED v2.2 NC

Thumbnail VeluxLab

Milan, Italy | 2013

VeluxLab

ATelier2

Offices

Thumbnail La Serenissima Office Building

Via Filippo Turati, 25, 20121 Milano, Italia | 2012

La Serenissima Office Building

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Energy Park - Building 03

Via Energy Park, 20871 Torri Bianche MB, Italy | 2009

Energy Park - Building 03

Garretti Associati | Garretti Associati Srl

Offices | LEED v2.0 CS

Thumbnail Bullitt Center

Seattle, WA, USA | 2012

Bullitt Center

The Miller Hull Partnership | Bullitt Center Foundation

Offices

Thumbnail Ardeko

Boulogne-Billancourt, France | 2013

Ardeko

Baumschlager Eberle

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Isozaki Tower

Milano, Italia | 2013

Isozaki Tower

Arata Isozaki e Andrea Maffei | Manens-Tifs

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell) | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail IBN Institute

Wageningen, The Netherlands | 1998

IBN Institute

Behnisch Architekten

Offices

Thumbnail Genzyme Center

Cambridge, MA, USA | 2004

Genzyme Center

Behnisch Architekten

Offices | LEED v2.2 NC

Thumbnail Foundry

London N1 7RU, UK | 2012

Foundry

Cullinan Studio

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail One Angel Square

Manchester, Manchester, UK | 2012

One Angel Square

3DReid

Offices | BREEAM 2008 UK Offices

Thumbnail Brussels Environment

Brussels, Belgium | 2014

Brussels Environment

cepezed architects

Offices | BREEAM International New Construction 2013

Thumbnail Pearl River Tower

Guangzhou, Guangdong, China | 2013

Pearl River Tower

Skidmore, Owings & Merrill LLP

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail 1200 Intrepid

Philadelphia, PA, USA | 2016

1200 Intrepid

BIG Bjarke Ingels Group

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail Goito58

Rome, Italy | 2012

Goito58

Chapman Taylor

Offices | LEED v3 BD+C (Core & Shell) | BREEAM 2015 International In-Use

Thumbnail "Umberto Forti" Headquarters

Via Umberto Forti, 1, 56121 Montacchiello PI, Italia | 2016

"Umberto Forti" Headquarters

ATIproject S.r.l.

Offices | LEED v4 BD+C (New Construction)

Thumbnail Prysmian HQ

Milan, Metropolitan City of Milan, Italy | 2017

Prysmian HQ

Maurizio Varratta Architects | DEGW .

Offices | LEED v3 BD+C (New Construction)

Thumbnail Engie Headquarters

Via Chiese, 72, 20126 Milano MI, Italia | 2018

Engie Headquarters

Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi) | Park Associati

Offices | LEED v4 BD+C (Core & Shell)

Thumbnail NOI Techpark

Via Alessandro Volta, 13, 39100 Bolzano BZ, Italia | 2017

NOI Techpark

Chapman Taylor

Offices | LEED v4 ND (Neighborhood Development)